Shahadah

Bekeren tot de islam

Ben je op zoek naar meer informatie over de islam? Of heb je hulp nodig bij je zoektocht binnen de islam? Of juist bij het bekeren tot de islam? Wij helpen je graag. Je kunt altijd bellen en dan kunnen we samen bekijken wat we voor jou kunnen betekenen. Verder hebben we hier wat informatie voor je verzameld over het bekeren tot de islam.

Het uitspreken van de shahada

Het bekeren tot de islam gebeurt middels het uitspreken van de shahada. Met de shahada getuig je dat er geen enkele god is die het recht heeft om aanbeden te worden, behalve Allah. Ook getuig je dat Mohammed Zijn dienaar en Boodschapper is. Met het uitspreken van de shahada treed je de islam binnen. Dit kan, nadat men overtuigd is van het geloven in de zuilen van imaan en de zuilen van islam, zoals wij verderop in dit artikel zullen benadrukken.

Het uitspreken van de shahada kan door iemand alleen gebeuren, in het gezelschap van andere mensen of bijvoorbeeld in de moskee of bij een islamitische stichting. Hoewel vaak gedacht wordt dat het verplicht is om de shahada in de moskee of bij een imam uit te spreken, is dit dus niet zo. De shahada kan ook alleen uitgesproken worden. Wel is het natuurlijk aan te raden om contact te zoeken met moslims die ook bezig zijn met hun geloof en om met hen te spreken over de kennis die je opdoet. Zo kun je ook achterhalen of je goed begrijpt wat je geleerd hebt en natuurlijk kun je ook veel van hen leren (of zelfs aan hen).

Wanneer moslim worden?

Wij hebben opgemerkt dat veel mensen die moslim willen worden, dit uitstellen omdat ze denken dat ze niet genoeg weten, kunnen of doen. Veel van hen denken dat ze eerst alles over de islam moeten weten, of ze denken dat ze eerst goed moeten kunnen bidden, een hoofddoek moeten dragen, Arabisch moeten kunnen of iets dergelijks. Maar wij willen benadrukken dat dit niet klopt.

Als je moslim wilt worden, is het natuurlijk belangrijk dat je kennis hebt over een aantal belangrijke basisprincipes binnen de islam. Zo dien je kennis te hebben over de zes zuilen van imaan. Deze zuilen zijn het fundament van de islamitische geloofsleer. Om moslim te worden, dien je te geloven in Allah, Engelen, de geopenbaarde Boeken, de gezonden Profeten, de Dag des Oordeels en in de voorbeschikking. Samen worden deze 6 geloofszaken de zes zuilen van imaan genoemd. Lees hier meer over deze zes zuilen van imaan.

Daarnaast is het belangrijk dat je kennis hebt over de vijf zuilen van islam. Deze vijf zuilen van islam omvatten belangrijke verplichtingen binnen de islam en ze vormen samen het fundament van de islam. Om moslim te worden, is het belangrijk dat je kennis hebt over deze verplichtingen en dat je bereid bent om het na te komen (zelfs al ben je daar niet meteen toe in staat).

Behalve dat dit belangrijke zuilen zijn, vormen deze zuilen dus ook de fundamenten van het islamitische geloof. Als je moslim wilt worden, kun je jezelf het beste eerst op deze zuilen richten en hier kennis over opdoen. Als je in al deze zuilen gelooft en er naar wilt handelen, dan is het al voldoende om moslim te worden. Sterker nog: wacht niet langer, want niemand weet wanneer het zijn of haar tijd is om te sterven. Het is beter om zo snel mogelijk tot de islam toe te treden (indien je natuurlijk zeker van bent van je geloof) en dan stap voor stap verder te leren, dan alles doen en weten zonder moslim te zijn.

Heb je een vraag?? App ons!